Waterstof in de energietransitie: gebruik de juiste elementen

Waterstof zal naar verwachting een grotere rol gaan spelen in de transitie naar een energieneutraal klimaat. In het klimaatakkoord van Parijs is besloten dat deze transformatie van het energiesysteem tussen 2050 en 2100 bereikt moet worden. Dit betekent dat de wereld meer nieuwe duurzame energiebronnen dient aan te boren. VCC BV omarmt de opmars van waterstof en zet haar kennis in om waterstofprojecten te voorzien van de juiste cryogene appendages waaronder veiligheden.

 

Gebruik de juiste cryogene appendages in waterstofprojecten

“Waterstof is een interessant chemisch element”, vertelt Ron van de Weerd, VCC BV. “Waterstof wordt namelijk heel erg koud zodra het vloeibaar is, dat kan zelfs tot -260 °C gaan. De opslagtemperaturen liggen bijvoorbeeld bij LNG en stikstof met -162 °C en -196 °C een stuk lager. Daarnaast is waterstof ook zeer licht ontvlambaar en kunnen er gemakkelijk brand en explosies ontstaan. Vandaar dat er binnen waterstofprojecten met de juiste kennis en materialen gewerkt moet worden. Waar de meeste cryogene kleppen tegen een temperatuur van -200 °C bestand zijn, heeft VCC BV de FullX Valve van Herose in het assortiment. Deze klep is namelijk getest en functioneert tot -269 °C. Hij is toepasbaar voor vacuüm isolatie en uitermate geschikt voor gebruik in waterstofinstallaties”.

Top Entry Valves - DN10

Voldoen aan de juiste veiligheidseisenTop entry afsluiters - Waterstof

De technische eisen voor waterstoftankstations en installaties zijn strenger dan voor traditionele installaties. Ron: “Waar in lagedrukopslagtanks het gas opgeslagen wordt bij ongeveer 20 bar, ligt dit bij waterstof in auto’s hoger. Compressoren brengen het gas naar 1000 bar waarna het tijdelijk in hogedruktanks opgeslagen wordt. Waterstof moet samengeperst worden om een hogere energiedichtheid te behalen. Het is van belang dat het gas bijvoorbeeld tijdens het tanken van waterstof niet te veel opwarmt en de druk in de tank rond 700 bar blijft. Mocht de druk onverwacht stijgen, dan opent de veiligheid waardoor de overdruk naar de buitenlucht gevoerd wordt. Waterstof is 13 lichter dan lucht en vervliegt snel naar boven. Hierdoor ontstaat er tijdens het afblazen van een veiligheid op de grond niet snel een gevaarlijke situatie. Dat is binnen de installatie anders. Om daar brand en explosies te voorkomen is het essentieel dat de kleppen daar aan de hoogste veiligheidsnormen voldoen”.

Delen van kennis over cryogene appendages en veiligheden

Ook in Nederland zal waterstof een grotere rol gaan spelen. “Je ziet steeds meer initiatieven om de doelstellingen in het Nederlandse klimaatverdrag te realiseren. Zo zal het NortH2-project in Groningen gestart worden door Gasunie, Groningen Seaports en Shell Nederland. Het idee is om in 2030 drie tot vier gigawatt groene waterstof te produceren uit hernieuwbare elektriciteit uit een megawindmolenpark. VCC BV juicht dergelijke initiatieven toe en deelt graag haar kennis over de juiste toepassing van cryogene appendages en veiligheden in waterstofinstallaties”, eindigt Ron zijn verhaal.

NortH2 Waterstof project - Groningen Seaports

Foto via groningen-seaports.com